Tips



*Toate ingredientele rafinate sunt toxice pentru organism.


ZAHAR

     Din cunostinele mele generale ZAHARUL este toxic pentru organism si nu aduce niciun aport de nutrienti acestuia. Acesta se afla in proportie de 99% in produsele gasite in comert.(intr-o lingurita de ketchup spre exeplu, se gasesc 2 linguri de zahar).
   Nu vreau sa va plictisesc cu teorie. Zaharul poate fi inlocuit cu o multime de alte ingrediente mult mai sanatoase. Daca aveti in gand sa faceti un dulce ce nu este procesat termic (fiert, copt) acesta poate fi inlocuit usor cu mierea ( MIEREA in contanct cu o temperatura mai mare de 40 de grade devine toxica, toate proprietatile ei terapetutice fiind distruse). In schimb, daca faceti ceva la cuptor folositi cu incredere fructele confiate (cand cumparati fructe confiate aveti grija ca singurul ingredient scris pe punguta/cutie sa fie ex:curmale confiate/deshidratate, fara alt ingredient minune (zahar sau vreun E ,,foarte sanatos) ).
    Eu folosesc destul de des curmalele, imi place aroma lor, sunt foarte maleabile, procesul de germinare (inmuiere) este rapid. Chiar daca le ador,nu vad precum ,,calutul''folosind si alte fructe confiate.

P.S.: Ingredientele din retetele propuse pot fi inlocuite cu usurinta. Eu am eliminat din alimentatia mea zaharul de tot, indulcindu-mi dulcele cu fructe confiate, fie un dulce raw vegan sau la cuptor. Nu trebuie sa faceti ca mine, daca vreti inlocuiti fructele confiate/deshidratate cu zaharul.


ULEI
     In ceea ce priveste uleiul am sa incep prin a spune ca oricat de rafinat sau mai putin rafinat ar fi acesta, daca vreti sa-i pastrati cat de cat proprietatile lui mai multe sau mai putine (depinde mult cat de rafinat este) nu-l consumati pretarat termic. Prin simpla fierbere (sa nu mai zic de prajire/calire), uleiul devine toxic.
     Eu nu consum preprate care au fost prajite in ulei, nu calesc legumele (le calesco-fierb ca sa spun asta... in loc sa le ard in ulei le fierb in putina apa pana ce se inmoaie). Atunci cand simt nevoia de putina grasime in mancare, folosesc si ulei, dar dupa ce termin mancarea de facut, la apoximativ 10 minute dupa ce am stins focul.
    E posibil sa credeti despre mine ca sunt o ciudata, nu mananc zahar, nu calesc legumele si nu mananc multe alte lucruri, dar credeti-ma ca si fara aceste ingrediente, cica esentiale pentru ca o mancare sa iasa buna, preparatele au gust si savoare. INCERCAREA MOARTE N-ARE!!!

FAINA ALBA/MAMALIGA

    Produsele ce au in compozitie faina alba( paine, covrigi, prajituri) se transforma in organism in zahar (cu asta am spus totul). Un inlocuitor de nadejde pentru faina alba este faina integrala (aveti mare grija la ingredientele de pe punga). Painea integrala ieftina din comert nu este deloc integrala avand in compozitie faina alba, zahar, faina de malt, etc. O paine intregrala sanatoasa are in compozitie:faina integrala, apa, ulei si sare.
   
   Mamaliga, contrar a tot ceea ce crede lumea nu ingrasa deloc (conteaza mult cu ce alte ingrediente este asociata...daca o mamaliga clasica este servita langa  niste oua ochiuri si niste carnaciori prajiti in baie de ulei e ceva normal sa ingrase).
 Mamaliga are un proces de absorbtie mai lent decat painea si este mai sanatoasa ca cea din urma.

P.S.: Tot ce am scria aici nu este batut in cuie. Fiecare dintre noi are modul lui de gandire, de a percepe lucrurile. In retetele mele nu veti gasi niciodata printre ingrediente zahar, ulei prajit, faina alba, amidon etc. Prin aceasta postare am vrut sa explic de ce folosesc altfel de ingrediente decat cele uzuale in preparatele mele.Nu vreau sa faceti ca mine din simplu motiv ca fiecare dintre noi este diferit.
Sper ca aceste informatii sa va fie de folos....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu