Maia naturala (salbatica)

Sa vorbim despre maia naturala:
Am aflat pentru prima data despre maia acum vreun an de pe un site ( nu m-ai stiu ce site, pentru ca am dat de el din intamplare), dar cand am vazut cum si cat timp necesita formarea ei m-am lasat pagubasa (nu sunt adepta lucrurilor migaloase, nu-mi place sa migalesc...norocul meu este ca se pot face mancaruri sanatoase intr-o oarecare masura rapid).
De site-ul Codrutei, http://blog.codrudepaine.ro/, am dat tot din intampare, dar cand am vazut cat dureaza sa fac o paine, m-am lasat iar pagubasa :D.
Acum vreo doua saptamani, cautand pe youtube trailer-ul unui film am dat din pura intamplare de un filmulet in care Codruta facea o paine cu seminte de in https://www.youtube.com/watch?v=YmuE3WI_VSo.
Nu stiu din ce motiv am stat neclintita de la inceputul materialului pana la sfarsit. Am fost atat de incantata de ceea ce poate face maia, incat am inceput sa ma informez si la un momendat am zis ,,Trebuie sa fac si eu asa ceva! Super!''
Maia naturala (salbatica) este o combinatie de apa si faina ce trebuie ingrijita si hranita constant timp de sapte zile pentru a ajunge la maturitate incat sa fie capabila sa creasca o paine si sa-i poata lua locul drojdiei din comert. Dupa cele sapte zile de formare, urmeaza alte sapte zile de intarire a maialei.
In prima instanta combinatia de apa si faina se numeste ,,cultura'', iar apoi cand ajunge la maturitate si poate fi capabila de a creste un aluat dospit capata numele de ,,maia''.
Ati putea intreba de ce maia salbatica si nu drojdia din comert? Pentru ca maia salbatica este un ,,produs'' facut 100% de tine, pe cand drojdia din comert nu ai de unde sa stii cat timp a zacut pe rafturile market-urilor. Mie cel putin mi s-a intamplat sa cumpar drojdie cica ,,proaspata'' si acasa sa constat ca este mucegaita, iar in ceea ce priveste drojdia la plic, eu una nu sunt de acord cu ,,prafurile''. Din punctu meu de vedere ,,prafurile'' nu au nici o valoare nutritiva, sunt egale cu zero.
Maia ofera painii un gust total diferit, din punctul meu de vedere divin, o consinstenta densa, ce nu se sfaramiteaza, dulce si este mult mai satioasa ca paine facuta cu drojdie din comert. 
Fiind hranita constant (in prima etapa dupa 24 de ore, iar apoi din 12 in 12 ore) acesta fermenteaza si produce acid lactic si alcool ce va face painea sa aibe gustu divin de care va vorbeam mai devreme.
Lactobacilii neutralizeaza toxinele aflate in alimentele integrala in asa fel incat vitaminele si mineralele sunt absorbite mai usor de organism si micsoreaza ,,puterea''glutenului.
Nu stiu atat de multe despre aceasta minunatie pe cat mi-as dori, dar am timp berechet sa ma informez, ca doar nu intra zilele in sac :P.
Momentan atat am putut sa va povestesc despre beneficiile consumlui de paine cu maia salbatica. Cu alte informatii utile voi veni pe viitor.


Acum va voi povesti pe scurt cum se formeaza maia naturala (salbatica).
Ingrediente: (maia de secara)
apa plata/filtrata
faina de secara
un borcan de 800ml
cantar electric/cana gradata
banda adeziva
pix/marker
folie strech
Procedeu:
Se incepe dimineata/seara prin a amesteca intr-un bol 100g apa cu 100 g faina de secara, amestecul obtinut se pune intr-un borcan (borcanul trebuie spalat inainte cu apa fierbinte pentru a fi sterilizat), se acopera  cu folie strech,cu ajutorul unei scobitori se fac cateva intepaturi pentru a iesi gazele ce se formeaza in interiorul borcanului si se pune intr-un loc ferit de curenti pentru 24 de ore.
Dupa cele 24 de ore in borcan ar trebui sa fie vizibile mici bule de aer (dar nu-i musai). Se ia 75 g cultura, cu 75 g faina de secara, 75 g apa (se pune intr-un bol curat cultuta si apa se amesteca se pune apoi faina si se incorporeaza si aceasta in compozitie) se amesteca si se adauga compozitia in borcanul spalat in prealabil cu apa fierbinte (borcanul trebuie spalat dupa fiecare folosire cu apa fierbinte) (Atentie!!! Nu cu detergent ca omorati cultura) se acopera cu folie si se lasa in loc ferit de curent pentru 12 ore.
Din 12 in 12 ore (dimineata si seara) se urmareste acelasi procedeu cu 75 g cultura, 75 g apa si 75 g faina de secara pentru o zi (dimineata si seara), iar apoi veti lua din cultura 100g, 100 g apa si 100 g faina timp de 7 zile.(in a 5-a zi am facut o combinatie de 100g cultura, 100g apa, 75 g faina alba si 25g faina de secara)
La mine in cea de-a 6 zi am lasat cultura la fermentat pentru 24 de ore (nu-si modificase volumul).
In principiu in a 4 -5 zi ar trebui sa inceapa sa-si mareasca volumul. In momentul in care cultura isi dubleaza volumul in decurs de 8 ore sau mai putin puteti considera ca ati reusit sa formati o maia 100% hidratata si puteti face paine cu ea.
Pentru a se intarii maiaua va recomand sa folositi acelasi procedeu de hranire in 12 in 12 ore pentru inca 7 zile.



Un comentariu:

  1. Si cea ce a ramas ce ai facut cu ea? Ai luat 75 gr restul de 12y gr din prima zi ai aruncat-o?

    RăspundețiȘtergere